کسانی که بعد از غذاخوردن دچار سوزش معده می شوند باید در مواد غذایی که مصرف می کنند بسیار دقت کنند . معمولا سوزش معده بهصورت احساس سوزشِ دردناک در ناحیهی پایین قفسهی سینه توصیف میشود. دریچهای که در انتهای مری واقع شده است، در حالت عادی از ورود اسید معده به مری جلوگیری میکند. این دریچه یک ماهیچهی حلقوی است که بهطور طبیعی باید بسته باشد و هنگام بلعیدن غذا یا آروغزدن باز شود. معمولا این دریچه در افرادی که بازگشت (رفلاکس) اسید دارند، ضعیف است. بههمین دلیل این دسته از افراد سوزش معده را تجربه میکنند. رژیم غذایی نقش مهمی در سوزش معده دارد. بسیاری از غذاها سبب شلشدن دریچهی انتهایی مری میشوند. درنتیجه غذا به مری بازمیگردد و سبب سوزش سرِدل (سوزش معده) میشود. در این مقاله شما را با برخی از این مواد غذایی آشنا می کنیم .
برای رهایی از چاقی با ما تماس بگیرید .
الکل :

خوب است مطلع باشید که مصرف بیشازحد الکل به چند طریق میتواند سبب تشدید علائم سوزش معده شود. الکل سبب شلشدن دریچهی انتهای مری میشود که به بازگشت اسید معده به مری و سوزش معده منجر میشود. علاوهبراین، نوشیدنیهای الکلی بهخصوص شراب و آبجو میتوانند مقدار اسید معده را افزایش بدهند که خطر سوزش معده را بیشتر میکنند. مصرف بیشازحد الکل بهطور مستقیم به پوشش مری صدمه میزند و با گذشت زمان سبب حساسیت بیشتر مری به اسید معده خواهد شد
غذاهایی که بسیار چرب هستند :

توجه کنید که غذاهای پرچرب میتوانند سبب سوزش معده شوند. متأسفانه غذاهای سالم چرب و مغذی مانند آووکادو، پنیر و آجیل هم از این قاعده مستثنی نیستند. غذاهای پرچرب به دو صورت میتوانند منجر به سوزش معده شوند.
غذاهای پُرچرب سبب شلشدن اسفنکتر انتهای مری میشوند. این ماهیچه، حایل بین مری و معده است. بنابراین در صورت شلشدن این ماهیچه، اسید معده میتواند از معده به مری بازگردد و سبب سوزش معده شود . همچنین غذاهای پرچرب محرک ترشح هورمون کولهسیستوکینین این هورمون گوارشی، سبب شلشدن دریچهی انتهایی مری و درنتیجه بازگشت اسید خواهد شد . توجه داشته باشید که منظور از غذاهای پرچرب در اینجا صرفا غذاهای سالم با محتوای چربی بالا نیست. غذاهای سرخشده و آماده که چربی بالایی دارند نیز سبب سوزش معده میشوند .
نعناع :

اکثراوقات چنین تصور میشود که خانوادهی نعناع مانند قرص نعناع و پونه مشکلات گوارشی را تسکین میدهند. اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نعناع میتواند سبب سوزش معده شود . مصرف مقدار زیاد پونه با علائم بازگشت اسید ارتباط دارد. جالب اینجاست که پونه دریچهی انتهای مری را شل نمیکند، بلکه با تحریک پوشش مری سبب سوزش معده میشود . مطالعهی دیگری که روی یک سری افراد انجام شد نشان میدهد که خطر سوزش معده در افرادی که روزانه چای نعناع مصرف میکنند، دوبرابر بیشتر از دیگران است . بهطورکلی، شواهد کمی مبنی بر ارتباط نعناع با سوزش معده وجود دارد. درصورتیکه احساس میکنید نعناع سوزش معدهی شما را بدتر میکند، بهتر است از مصرف آن خودداری کنید .
مرکبات و آب آن ها :

اغلب نوشیدن آب مرکبات میتواند علائم سوزش معده را ایجاد کند. بهعنوان نمونه در یک مطالعه که روی چندین نفر که معمولا سوزش معده داشتند انجام شد، ۶۷ درصد از شرکتکنندگان گفتند که بعد از مصرف آبِ مرکبات سوزش معده را تجربه کردهاند . در مطالعهی دیگری که تقریبا روی ۴۰۰ نفر مبتلا به سوزش معده انجام شد، ۷۳ درصد از افراد بعد از نوشیدن آب پرتقال یا آب گریپفروت دچار سوزش معده شدند. سرانجام محققان به این نتیجه رسیدند که میزان اسید موجود در آب مرکبات میتواند سبب ایجاد علائم سوزش معده شود. هنوز بهطور کامل مشخص نشده است که آب مرکبات چطور میتواند سبب سوزش معده شود .
شکلات :

شاید تعجب کنید ولی خوردن شکلات برای کسانی که معده های حساس دارند ممکن است باعث ایجاد سوزش شود .شکلات یکی از عوامل رایج دیگر است که سبب سوزش معده میشود. مانند غذاهای پُرچرب، شکلات هم سبب شلشدن دریچهی انتهای مری و بازگشت اسید میشود که به سوزش معده میانجامد . شکلات از کاکائو ساخته شده که حاوی سروتونین (هورمون شادی) است. متأسفانه، سروتونین هم سبب شلشدن دریچهی انتهایی مری میشود. علاوه بر این، تئوبرومین و کافئین موجود در شکلات نیز سبب تحریک و شلشدن این دریچه میشوند .
مصرف غذاهای تند :

غذاهای تند در ایجاد سوزش معده کاملا شناخته شده هستند. این غذاها معمولا از ترکیبی به نام کپسایسین تشیل شده اند . این بدان معناست که مواد غذایی مدت زمان بیشتری درون معده باقی میمانند که خطر سوزش معده را افزایش میدهد .یک بررسی نشان داد که مصرف فلفل قرمز میتواند سرعت هضم را کاهش بدهد. بهعلاوه غذاهای تند ممکن است التهاب موجود در مری را تحریک کنند که این امر میتواند علائم سوزش معده را بدتر کند. بنابراین درصورتی که سوزش معده دارید، بهتر است مصرف غذاهای تند را کاهش بدهید .
مصرف بیش از اندازه ی نمک :

باید بدانید که نمک پاشیدن روی غذا یا مصرف غذاهای شور میتواند رفلاکس را که یک عامل خطر برای سوزش معده است افزایش دهد. مطالعهای نشان داد افرادی که هنگام خوردن غذا روی غذایشان نمک میپاشند تا ۷۰ درصد بیشتر از دیگران در معرض خطر رفلاکس قرار دارند . اینکه نمک چطور سبب افزایش خطر رفلاکس میشود هنوز بهطور کامل مشخص نیست. احتمالا افرادی که غذاهای شور استفاده میکنند، تمایل بیشتری به غذاهای سرخشده و پُرچرب نیز دارند. مصرف غذاهای شور، چرب و سرخشده بیشتر از غذاهای صرفا شور، سبب تحریک سوزش معده میشوند.
پیاز :

پیاز خام مخصوصا یک عامل متداول برای سوزش معده است. پیاز هم دریچهی انتهای مری را شل میکند که به بازگشت اسید و سوزش معده میانجامد. در یک مطالعه، از گروهی از افراد مبتلا به سوزش معده خواسته شد یک روز همبرگر ساده بخورند و روز دیگر همان همبرگر را با پیاز مصرف کنند. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که مصرف همبرگر با پیاز، به وضوح علائم سوزش معدهی این افراد را بدتر کرده بود . بهعلاوه پیاز منبع غنی از فیبرهای قابلتخمیر است که موجب آروغزدن میشود. آروغزدن میتواند علائم بازگشت اسید را تشدید کند. فیبرِ قابلتخمیرِ پیاز از فودمپها ساخته شده است. فودمپها ترکیباتی هستند که ممکن است برخی از مشکلات گوارشی را تحریک کنند .
برای رهایی از چاقی با ما تماس بگیرید .
- ۹۹/۰۱/۳۱