خوب است بدانید که کاکائو نخستین بار در تمدن مایای آمریکای مرکزی استفاده شد. بعد هم در قرن شانزدهم، فاتحان اسپانیایی آن را با خود به اروپا بردند و خواص کاکائو باعث شد خیلی زود جای خود را بهعنوان دارویی مؤثر میان مردم باز کند. حتما میدانید که دانههای کاکائو را خُرد میکنند تا پودر کاکائو به دست بیاید و چربی آن را هم برای کرهی کاکائو میگیرند. امروزه کاکائو برای نقشی که در تولید شکلات دارد معروف است. اما تحقیقات جدید نشان دادهاند کاکائو حاوی ترکیبهای مهمی هم است که برای سلامت و تناسب بدن انسان مفید هستند .

برای رسیدن به تناسب اندام با ما تماس بگیرید.
پلیفنول در کاکائو مفید برای سلامت و کنترل وزن :
پلی فنول ها در واقع آنتی اکسیدان هایی هستند که بهطور طبیعی در میوه ها، سبزیجات، چای و شکلات وجود دارند. آنها فایدههای زیادی برای سلامت انسان دارند، از جمله کاهش التهاب، جریان خون بهتر، فشار خون کمتر، و سطح کلسترول و قند خون متعادلتر. تأثیرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی آن قوی است. اما فراوری و حرارت دادن، ممکن است باعث از دست رفتن خواص کاکائو شود. گاهیاوقات هم با مواد قلیایی ترکیب میشود تا تلخیِ آن کاهش یابد و همین، باعث کاهش ۶۰ درصدی محتوای فلاوانول میشود . بنابراین اگرچه کاکائو منبع غنی پلیفنل است، اما خواص کاکائو در همهی محصولات حاوی آن، یکسان نیست .
متعادل کردن سطح نیتریک اکسید و کاهش فشار خون بالا :
خوب است بدانید که کاکائو چه بهصورت پودر و چه شکلات تلخ، میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. نخستین بار جزیرهنشینهای آمریکای مرکزی متوجه این خاصیت شدند. آنهایی که کاکائو مینوشیدند، نسبت به کسانی که از کاکائو استفاده نمیکردند، فشارخون بسیار پایینتری داشتند . در چندین آزمایشی که انجام شد که طی آنها مقدار ۱٫۴ تا ۱۰۵ گرم محصولات کاکائو، یا تقریبا ۳۰ تا ۱۲۱۸ میلیگرم فلاوانول به بیماران داده میشد. نتیجه اینکه کاکائو باعث کاهش اندک، اما قابلتوجه ۲ میلیمتر جیوهای فشارخون شد. این تأثیر، در افرادی که فشارخون بالایی داشتند، نسبت به کسانی که نداشتند و در مسنترها، نسبت به جوانترها، بیشتر بود . اما باید به خاطر داشت که فراوری باعث کاهش چشمگیر تعداد فلاوانولها میشود؛ بنابراین انتظار نمیرود چنین خاصیتی در یک تکه شکلات معمولی هم دیده شود.

حملهی قلبی و سکته را کاهش میدهد . به نظر میرسد خواص کاکائو فراتر از کاهش فشارخون است و میتواند خطر حمله قلبی و سکته را هم کاهش دهد. کاکائوی سرشار از فلاوانول، سطح نیتریک اسید خون را بهتر میکند، که باعث شل و بزرگ شدن عروق و رگهای خونی شده و جریان خون را بهتر میکند .این نتایج حاکی از آن هستند که مصرف متناوب مقادیر کم از شکلاتِ سرشار از کاکائو، میتواند از قلب انسان محافظت کند.
پلیفنولها جریان خون به مغز و عملکرد مغز را تسریع میکنند :
چندین بررسی نشان دادهاند که پلیفنلهایی مانند آنچه در کاکائو وجود دارد، با بهبود عملکرد مغز و جریان خون، خطر بیماریهای عصبی را کاهش میدهد. فلاوانولها میتوانند از سد خونی مغزی عبور کرده و در فعلوانفعالات بیوشیمیایی شرکت کنند که نورونها و مولکولهای مهمی برای عملکرد مغز تولید میکنند. علاوه بر این، فلاوانول بر تولید نیتریک اکسید هم اثر میگذارد، که عضلات عروق خونی را شل میکند، جریان خون را بهتر میکند و خون به مغز میرساند.
مطالعهای دو هفتهای روی چند فرد مسن نشان داد که پس از یک هفته، با مصرف کاکائوی سرشار از فلانوال، جریان خون به مغز تا ۸ درصد و پس از دو هفته تا ۱۰ درصد افزایش مییابد. مطالعات دیگری هم نشان میدهند که مصرف روزانهی فلاوانول کاکائو میتواند عملکرد ذهنی را در افرادی که اختلالات ذهنی دارند یا ندارند، کاهش بدهد این مطالعات حاکی از آن هستند که کاکائو نقش مثبتی روی سلامت مغز و تأثیرات مثبت احتمالی هم بر بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون دارد. اما تحقیقات بیشتری باید انجام شوند .
برای از بین رفتن افسردگی مفید است :
علاوه بر اثر مثبت کاکائو بر بیماریهای ذهنی مرتبط با سن، تأثیر آن بر مغز، میتواند حالت و نشانه های افسردگی را هم بهتر کند. احتمالا اثر مثبت بر این حالت بهخاطر فلاوانولهای کاکائو، تبدیل تریپتوفان به سروتونین تثبیتکنندهی حالت طبیعی، محتوای کافئین یا همان احساس لذت از خوردن شکلات است . مطالعهای روی مصرف شکلات و سطح استرس در زنان باردار حاکی از آن است که مصرف بیشتر شکلات، با کاهش استرس و حال بهتر بچه در ارتباط است مطالعهی دیگری هم نشان داده که نوشیدن کاکائوی سرشار از پلیفنل، انسان را آرامتر و شادتر میکند.

علاوه بر اینها، مطالعهای روی مردان مسن حاکی از آن است که خوردن شکلات، با سلامت کلی بدنی و سلامت روانی هم در ارتباط است . اگرچه نتایج این مطالعات امیدبخش هستند، اما پیش از آنکه نظری قطعی بدهیم، باید تحقیقات بیشتری روی خواص کاکائو برای حسوحال و افسردگی انجام شوند . خوب است بدانید که تأثیر بسیار محدودی روی دیابت داشته یا اصلا هیچ اثری ندارد . با وجود این، این نتایج به همراه تأثیرات مثبت قطعیتر بر سلامت قلب، نشان میدهند که پلیفنلهای کاکائو میتوانند اثر مثبتی بر جلوگیری یا کنترل دیابت داشته باشند، اما باید بررسی های بیشتری انجام شوند .
به کنترل وزن و تناسب اندام بسیار کمک می کند :
خوب است بدانیدکه مصرف کاکائو، حتی به شکل شکلات، میتواند برای کنترل وزن مفید باشد. تصور بر این است که کاکائو میتواند استفاده از انرژی را تنظیم کند، اشتها و التهاب را کاهش و اکسیداسیون چربی و احساس سیری را افزایش بدهد . مطالعهای نشان داده افرادی که بیشتر شکلات مصرف میکنند، نسبت به کسانی که کمتر شکلات پایینتری دارند؛ علیرغم اینکه گروه اول کالری و چربی بیشتری هم مصرف میکنند. مطالعهای هم روی کاهش وزن با رژیم کمکربوهیدرات انجام شده است. در این مطالعه به شرکتکنندهها روزانه ۴۲ گرم شکلات ۸۱ درصد کاکائو دادند و در نهایت متوجه شدند آنها سریعتر از افردی وزن کم کردند که رژیم عادی داشتند.

مطالعات دیگری هم هستند که نشان میدهند مصرف شکلات، وزن را افزایش میدهد؛ اما بسیاری از این مطالعهها بین نوع شکلات مصرفی تمایزی قائل نشدهاند. خواص شکلات سفید و شیری، با شکلات تلخ یکسان نیست . رویهمرفته، به نظر میرسد کاکائو و محصولات سرشار از کاکائو میتوانند برای کاهش وزن یا حفظ وزن مفید باشند، اما مطالعههای بیشتری باید انجام شوند .
برای رسیدن به تناسب اندام با ما تماس بگیرید.
- ۹۹/۰۱/۲۹